FNRM2

Friends of the National Railway Museum
South of England Group

SoEgrouptransp

Projects

la Previous Article uparrow Return to Index Next Article la
Borough Market Junction Signal Box Restoration
28/11/2018
  Highslide JS

Borough Market Junction signal box interior - before cleaning
  After many years languishing at the rear of the Station Hall in the South Yard of the National Railway Museum, the Borough Market Junction Signal Box had a major spruce up, financed with contributions from the Friends South of England Group. There are now exciting plans for its future - see below.


Background

Until 1975, Borough Market Junction Signal Box was one of the busiest on the whole network. Perched high above Borough Market in Southwalk, South London, there wasn't much room for a physically large box. But it, and the men who manned it, had a challenging job - the control of the lines from London Bridge to Cannon Street, Blackfriars and Charing Cross.

In the peak of the morning and evening rush hours there was hardly a minute went by without several train movements. And this wasn't a simple junction to control. Virtually every movement caused some conflict with another. Because of the limited track space, to keep traffic moving, trains were allowed virtually up to the junction, even if a conflicting movement. Trains were also long, so drivers needed to be aware if their last carriage was not to foul the junction and block all movement.

To meet this challenge, the box had one of the first miniature electrical lever frames. This was installed by the Southern Railway in the 1920s. It made life a bit - not a lot - easier for the signal men, at least they had less manual effort in moving the levers. But there still wasn't much time to relax.

This continued in operation until the box was made redundant by the 1975 modernisation of the lines around London Bridge.


Life at the NRM

At that point the box was moved to the, then brand new, National Railway Museum at York. With all the other pressures facing the Museum in its early days, Borough Market Signal Box came low down the priority list. It was reassembled and repaired and repainted to make it water-tight and some work done to rearrange the internals, including the cutting of a second door, to ease potential visitor access. Apart from the occasional work to control deterioration of the building fabric, that's where things were left.

By the mid-2000 the box had deteriorated substantially. The roof was repaired to prevent damage, but really the whole fabric of the box needed a complete overhaul.


A Brighter Future

Thanks to the generous support of one of our members and additional contributions from the South of England Group, this work is now well in hand. A company of specialist wooden building restorers has remedied the weather damage of 35 years. The investigations have shown that a lot of the external damage was the result of the use of normal softwood cladding installed in the 1975 re-erection, compounded by the use of a plastic based water-proof paint. While the latter was intended to keep the water out - which it did for a while - it had the unfortunate side-effect that, once the rain got inside, the water stayed there and the wood rotted from the inside. The good news is that the structural framework, which dates from the original building of the box in 1896, remains in very good condition. This is because, unlike the more recent exterior cladding, the structural framework is made from Columbian Pine, a favourite of our Victorian forebears for weatherproof timber because of its high resin and oil content.

The sash windows, and exterior cladding have been repaired or replaced with equivalents and the 1975-installed second door has been replaced with something more in keeping with the 'box design.

Next will be work to get the miniature frame operating, which will require a team of volunteers to carefully dis-assemble, clean, and preserve it. The ultimate aim is to get it into a state where part of it can be used to demonstrate the principles of signal box operation to visitors, while retelling some of the history of this box. This is an important artefact and fills a gap between the demonstrations of the Lancashire & Yorkshire Railway Signalling School layout and the modern signal display panels relayed live from York signalling centre, which can be seen in operation in the signalling gallery above the NRM Works.

Further good news is that this is now (2018) firmly back on the Museum’s agenda as part of the major plans linked with the York Central Development. The proposal now is to move it inside the Great Hall, lift it to balcony level with a replica of the original base holding it aloft, further cosmetically restore the interior and open it for visitors to walk through, in conjunction with the British Transport Films film clip of it in use.


Did You Work the Box?

In preparation for getting the box ready to be an active part of the NRM's collection, we need to know more about its working life. Did you, or a member of your family or friends work in the box? If so, do you have any recollections about its operation that you, or they, could share. If you have, please get in touch via the Group's Secretary: secretary@nrmfriends-south.org.uk


More photographs of the signal box are included in the attached pdf document.

pdf Click the icon to read the document.